Επέλεξε με βάση την επιφάνεια τρεξίματος

Τα παπούτσια για τρέξιμο στην άσφαλτο κάνουν και για το διάδρομο

Τα παπούτσια για τρέξιμο σε δρόμο είναι ιδανικά για τρέξιμο σε επίπεδες και σκληρές επιφάνειες, όπως τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, ή οι ομαλοί χωματόδρομοι. Προτιμάς να κάνεις την προπόνησή σου από την άνεση του γυμναστηρίου; Δοκίμασέ τα και σε διάδρομο! Διαθέτουν μία ομαλή και καλά στερεωμένη σόλα σχεδόν χωρίς σχέδιο, η οποία τα κάνει πάρα πολύ ελαφριά. Η σόλα απορροφάει καλύτερα τους κραδασμούς από σκληρές επιφάνειες. Αφήνουν το πόδι να «αναπνέει» ενώ είναι και άνετα, και γι’ αυτό τα προτιμούμε και σαν καθημερινό παπούτσι βόλτας. Χάρη στον ελαφρύ σχεδιασμό, δεν συστήνουμε να τα φοράς στο χώμα, αλλά ούτε και στη βροχή.

Περισσότερα

Παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό ή στο χώμα

Τα παπούτσια για τρέξιμο trail είναι σχεδιασμένα για τρέξιμο σε πιο απαιτητικά τερέν. Έχουν πιο φαρδιά σόλα, η οποία εξομαλύνει τις ανισόπεδες και γλιστερές επιφάνειες. Επίσης προσφέρουν καλύτερη σταθερότητα για την πρόληψη τραυματισμών. Χάρη στην φαρδιά σόλα και τα πιο ανθεκτικά υλικά έχουν μεγαλύτερο βάρος. Είναι επίσης και πιο ανθεκτικά στις φθορές αλλά και αδιάβροχα (ανάλογα τον τύπο).

Η συμβουλή μας: Θέλεις τα πόδια σου να μείνουν στεγνά ακόμη και και όταν τρέχεις σε βρεγμένο έδαφος; Αναζήτησε παπούτσια με αδιάβροχη τεχνολογία Gore-Tex.

Περισσότερα

Παπούτσια για τρέξιμο «παντός καιρού»

Σου αρέσει να αλλάζεις διαδρομές ή να πειραματίζεσαι με το τρέξιμο σε συνδυασμό διαδρομών; Τα neutral παπούτσια για τρέξιμο, τα οποία επίσης ονομάζονται door-to-trail (από την πόρτα στο μονοπάτι), είναι ιδανικά για εσένα. Η σόλα δεν είναι ούτε πολύ σκληρή - ούτε πολύ λεπτή, με αποτέλεσμα να μην γλιστράει αλλά ούτε και να κάνει τα πόδια να πονάνε. Το βάρος είναι μέτριο, κάτι ανάμεσα σε παπούτσια για trail και σε παπούτσια για την άσφαλτο.

Παπούτσια για τρέξιμο τύπου barefoot

Ο κύριος στόχος των παπουτσιών barefoot είναι να προστατέψουν τους δρομείς από τη λάσπη στις επιφάνειες και από τραυματισμούς. Σε πολλούς δρομείς αρέσει να τρέχουν ξυπόλυτοι κυρίως εξαιτίας της αυξημένης αποδοτικότητας και της πιο υγιούς τεχνικής τρεξίματος. Ωστόσο εάν θέλεις να δοκιμάσεις τρέξιμο ξυπόλυτος ή ξυπόλυτη, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσεις με κάποιες διατάσεις. Τα πόδια μας δεν είναι συνηθισμένα σε αυτού του είδους το «φυσικό» τρέξιμο.

Η αντικραδασμική προστασία μειώνει τον κίνδυνο χτυπήματος με τις επιφάνειες

Οι τεχνολογίες απορρόφησης κραδασμών βρίσκονται στην ενδιάμεση σόλα, πάνω από την ολική επιφάνεια είτε μόνο στο πίσω μέρος του παπουτσιού. Το επίπεδο της αντικραδασμικής προστασίας ποικίλει ανάμεσα στους διάφορους τύπους παπουτσιών τρεξίματος. 

Για παράδειγμα, διαφορά υπάρχει ανάμεσα στα παπούτσια προπόνησης ή τα αγωνιστικά. Ο μεγαλύτερος βαθμός αντικραδασμικής προστασίας προσφέρεται στα παπούτσια προπόνησης που είναι κατάλληλα για αρχάριους ή δρομείς με περισσότερα κιλά.

Τα παπούτσια βάδην ανήκουν στο ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ των παπουτσιών προπόνησης και αγώνα. Προσφέρουν μικρότερη αντικραδασμική προστασία και μία πιο αποδοτική μεταφορά της ενέργειας, αλλά επίσης διασφαλίζουν και καλύτερο έλεγχο της τεχνικής τρεξίματος. Έτσι συστήνονται σαν πρόδρομος των παπουτσιών για προπονήσεις ταχύτητας.

Τα αγωνιστικά παπούτσια τρεξίματος είναι τα πιο ελαφριά και κατ’επέκταση η πιο ‘γρήγορη’ εκδοχή με το μικρότερο βαθμό αντικραδασμικής προστασίας.

Πώς να επιλέξεις το σωστό νούμερο;

Είναι σημαντικό να επιλέξεις τουλάχιστον μισό με ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράς συνήθως. Τα πόδια σου θα πρηστούν καθώς τρέχεις και όγκος τους θα αυξηθεί. Ιδανικά δοκίμασε τα παπούτσια με τις κάλτσες τις οποίες θα φοράς στο τρέξιμο. Τα παπούτσια πρέπει να ταιριάζουν απόλυτα στο πόδι σου, και δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτά αλλά ούτε και πολύ χαλαρά.

Είναι σημαντικό να ακολουθείς τους οδηγούς μεγεθών που συστήνουν οι ξεχωριστοί κατασκευαστές, καθώς υπάρχει πιθανότητα να διαφέρουν μεταξύ τους. Επομένως δες τους πίνακες με τα νούμερα στις διαφορετικές μάρκες που σε ενδιαφέρουν και ανακάλυψε τις ακριβείς διαστάσεις για το νούμερό σου. Μπορείς επίσης να μετρήσεις το μήκος του ποδιού σου για να είσαι απόλυτα σίγουρος/η. 

Πως να κάνεις τη μέτρηση στο σπίτι;

1. Μέτρησε τα πόδια σου ιδανικά το βράδυ

2. Ζωγράφισε το πόδι σου γυμνό πάνω σε ένα χαρτί (ιδανικά και τα δύο)

3. Μέτρησε το μήκος από τη φτέρνα έως το μακρύτερο δάχτυλο

4. Πρόσθεσε ένα εκατοστό στο αποτέλεσμα και επέλεξε το νούμερο παπουτσιού αναλόγως 

měření nohy

Πόση σημασία έχει η τιμή;

Τα φθηνότερα παπούτσια για τρέξιμο μπορεί να είναι αρκετά αποδοτικά, σε περίπτωση που δεν ενδιαφέρεσαι να επενδύσεις σε πιο ακριβά. Όλα εξαρτώνται από το ποιες είναι οι προσδοκίες σου και ποιες είναι οι παράμετροι που είναι σημαντικές για εσένα.

Μπορείς να βρείς παπούτσια για τρέξιμο και έως 60 €, αλλά θα βρείς σίγουρα μεγαλύτερη ποικιλία σε τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 100 €. Εάν προτιμάς μία συγκεκριμένη μάρκα για τη αποκλειστική ποιότητα στις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί, μπορείς να βρείς και παπούτσια με πάνω από 150 €.

Αγαπημένες μάρκες

Παπούτσια για τρέξιμο Nike

Παπούτσια για τρέξιμο adidas

Παπούτσια για τρέξιμο Asics

Παπούτσια για τρέξιμο Under Armour

Παπούτσια για τρέξιμο On Running